BG ITA EN
Автобиография
Школа Sheherazade
ФЕСТИВАЛИ и УЧАСТИЯ
Семинари и News
Ориенталски танц
Стилове
Арабска музика
Арабски инструменти
Арабски ритми
Положителни ефекти
Фото галерия
Видео галерия
Ориента в Изкуството
Преса
Новини
Полезни връзки
Контакти
Книга за гости
Начало


TAHEYYA KARIOKA

» SAMIA GAMAL » Кючек (Köçek)
» NAIMA AKEF » Какво е Tsifteteli ?
» TAHEYYA KARIOKA » Ориенталски танц или Belly dance ?
» OUM KOLTHOUM » Воалът в Ориенталския танц
» FARID EL ATRACHE » Митът за Oриентализма
» MOHAMMED ABDEL WAHHAB » BALADI в Египетския танц и музика
» ABDEL HALIM HAFEZ » BADEIA MASABNY
» RAQS SHAMA'DAN- Танцът със свещник » Рядък видео материал
» Saidi и Tahtib, танцът на тоягата, Raqs Assaya » Как да си изберем Компетентен Учител?
» Melaya Lef » Американски Племенен Стил - American Tribal Style

 Taheyya Karioka

  

  Taheyya Karioka / Badaweya Mohamed Kareem Al Nirani / била родена в Ismaileya, Египет, в добро и уважавано семейство.

Още като тийнейджърка поради неразрешими семейни проблеми с нейните братя Taheyya се премества в Кайро, където отсяда при своя стара съседка от родния си град на име Г-жа Suad Mahasen, която притежава нощен клуб, а и самата тя е артистка. Младото момиче чука на вратата с надеждата да намери работа в нейния нощен клуб, без дори да допуска и в най-смелите си мечти, че именно оттам ще започне артистичната и кариера, тъй като Taheyya нито знае какво е изкуство, нито някога в живота си преди това вижда артистично изпълнение.

Suad Mahasen отказва да въведе красивото младо момиче от родния си град в такъв вид нощен живот и го оставя като гост в дома си. Приятелите артисти на Суад след като виждат девойката, са единодушни в съвета си да я включи към хора като бек танцьорка в клуба си, но тя все отказва.

Новината за пристигането на младото момиче от Ismaileya привлича вниманието на Madam Badeia Masabny, придежателка на най- големия нощен клуб в Кайро и тя пожелава да я види. Няколко музикални агенти се свързват с девойката и я представят на Madam Masabny която веднага й предлага работа в своя клуб. Taheyya иска разрешение от своята вече леля Суад Махасен да се включи в трупата на Masabny. И каква по-добра възможност да работи с доайена на египетския танц. Младата Taheyya получава сценичното име Taheyya Mohamed.   С времето тя става все по-популярна в клуба, дава и различни солови партии, привлича много постоянни клиенти, които я обожават, особено след като се усъвършенства в наскоро внесения бразилски танц на Carmen Miranda / КАРИОКА/, чието название се превръща в неин артистичен псевдоним.

Името Taheyya Karioka става изключително популярно и привлича голямо внимание към тази израстваща красива танцьорка, която има чудесно чувство за хумор, хубава е, с прекрасен глас, очарователна личност и характер и се утвърждава като една от най-пленителните изпълнителки в трупата на Badeia Masabny. Така вратите към грандиозния успех са отворени пред младото момиче от Ismaileya.

Всичко това се случва в началото на 40-те години на 20-ти век, по време на Втората Световна Война. Това е период на икономическо изобилие в египетската киноиндустрия, където нощния живот процъфтява, а киноиндустрията достига златната си ера. И въпреки всички въздушни нападения и вой на сирени, хората знаят, че каквото и да се случи, няма да ги засегне - така те преживяват несгодите на войната.

  

По онова време в Египет има не по-малко от 150 филмови компании, всяка една произвеждаща по минимум три филма на сезон. Най-популярни като тема са комедийните танцови мюзикъли, които истински развличат хората, като ги карат да забравят трудностите на войната. Това създава идеален климат за Taheyya Karioka, която непрекъснато е канена да танцува в тези филми, после започват да я канят и да пее, и да играе, докато не след дълго тя изпълнява много от главните роли в най-нашумелите от тях. Наред с това Taheyya внимава да запази работата си в нощния клуб на Badeia и някои други нощни клубове, известни през този период. Аплодисментите стават все по-шумни, възхищението на публиката расте, а Taheyya все повече и повече се пристрастява към славата и богатството, нещо което само един изпълнител може да разбере – прекрасната радост да приема аплодисментите на очарованата публика.

  

Taheyya получава предложение от трима нейни известни колеги в киноиндустрията, режисьора Hessein Fawzy и две филмови звезди, Hessein Sedqui и Anwar Wagdy, да основат със собствени средства филмова компания.

Компанията е регистрирана под името Sharikat Al Shabab, което означава Младежка Компания. Те създават два филма: 1. Aheb El Ghalat / Обичам да греша / и Aheb El Baladi /Обичам Балади /, след което компанията се разпада и всеки от тях с изключение на Taheyya основава своя собствена филмова компания.

Когато режисьорът Hessein Fawzy започва работа по новия си филм Nadouga ( разказ подобен на Tarzan, чието действие се развива в джунглата), той кани своята бивша съдружничка да играе в него, което ще гарантира касовия му успех. Това не е единственият филм с история подобна на Tarzan, в който участва Taheyya. Друг такъв филм е “ Принцесата на острова” , в който тя споделя главната роля с любимеца на онова време Kamal El Shennawy.

Филмът бил режисиран от Hassan Ramzy, който по-късно застава начело на Търговската камара на филмовата индустрия и чичо на Hassan Ramzy.

Преди да се увлека прекалено много в разказа си за успехите на Taheyya като филмова и театрална актриса, както и като дама от висшето общество, трябва да се върнем към нейните изяви като танцьорка. Абсолютно всички уважавани представители на музикалната и танцова индустрия са съгласни, че Taheyya е усъвършенства египетския танц до такова артистично ниво, недостигано дотогава, което се сравнява само с изкуствата, на които се възхищават хората от най-висшето общество. Онези,които са считани за създатели на египетската музика, каквато я познаваме днес, също единодушно потвърждават, че Taheyya е допринася много за израстването на тази древна артистична форма, за която тя вярва, че е не само танц на изразяването, но също и дълбоко почувствани емоции и пречистени духовни чувства.

Известно е, че Taheyya неведнъж е коментира факта, че във времената на древния Египет, доказано и от писанията по стените на храмовете, тези танци  се изпълняват като форма на преклонение пред боговете.

Шумната слава на Taheyya я превръща в привлекателен център за обществени партита на Висшето кралско общество на Египет преди египетската революция от 23-ти юли 1952 г.Тя често е водеща говорителка на национални официални церемонии, както и на частни кралски тържества. Благодарение на свободното владеене както на английски, така и на френски тя съумява да се изяви добре и да отстоява своята позиция сред канените чуждестранни сановници. За това и помага и нейната богата обща култура, която тя поддържа с непрекъснато четене и самообразоване, което я прави изключително изискана, красноречива и образована артистка.

Невъзможно е да бъдат изброени имената на стотиците танцьори, които се учат директно или индиректно от Taheyya,било чрез работата си с нея или чрез усвояване на нейния удивителен артистичен стил.

Тъжен щрих от личния живот на Taheyya е фактът, че въпреки многобройните си бракове с различни известни актьори-звезди и бизнесмени, тя не успява да зачене и да стане майка, нещо, което вгорчава живота и до самия му край. Това обаче я прави много всеотдайна към децата на братята си и на другите членове на семейството. Тя също подкрепя и спонсорира различни детски благотворителни организации и домове за сираци.

  

Taheyya е носителка на многобройни награди на филмовата индустрия, на награди за постижения в театъра, както и на награди, дадени и от новото правителство на Египет, но най-голямата награда за нея остава любовта и разбирането, уважението и всеотдайността на благодарната публика от цял свят, дори след нейната тъжна кончина.

  виде 1  видео 2  видео 3  видео 4 Известни сентенции

© 2018 ЕВЕЛИНА ПАПАЗОВА - школа за ориенталски танци. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават