BG ITA EN
Автобиография
Школа Sheherazade
ФЕСТИВАЛИ и УЧАСТИЯ
Семинари и News
Ориенталски танц
Стилове
Арабска музика
Арабски инструменти
Арабски ритми
Положителни ефекти
Фото галерия
Видео галерия
Ориента в Изкуството
Преса
Новини
Полезни връзки
Контакти
Книга за гости
Начало


Melaya Lef

» SAMIA GAMAL » Кючек (Köçek)
» NAIMA AKEF » Какво е Tsifteteli ?
» TAHEYYA KARIOKA » Ориенталски танц или Belly dance ?
» OUM KOLTHOUM » Воалът в Ориенталския танц
» FARID EL ATRACHE » Митът за Oриентализма
» MOHAMMED ABDEL WAHHAB » BALADI в Египетския танц и музика
» ABDEL HALIM HAFEZ » BADEIA MASABNY
» RAQS SHAMA'DAN- Танцът със свещник » Рядък видео материал
» Saidi и Tahtib, танцът на тоягата, Raqs Assaya » Как да си изберем Компетентен Учител?
» Melaya Lef » Американски Племенен Стил - American Tribal Style

 

Melaya Lef

 

Melaya означава голямо парче плат. Melaya Lеf означава намоткa или покритие от плат.

 

 

Това е традиционният, национален костюм на жените в Египет през 19-ти и началото на 20-ти век. Използвали са го за да се покрият, когато са излизали навън. Всяка жена е носила Melaya, независимо от социалната класа, към която е принадлежала. Било е знак на уважение и достойнство.

Днес, много от Baladi жените все още го използват. Но постепенно започва да изчезва.

Предисторията на този танц е една легенда, която е пълна с недоразумения. Този стил няма традиционни корени. Вдъхновен е от манталитета и характера на кокетните, но силни жени, които не си позволяват да преминават определени граници в поведението си.

 

Бил е представен на сцената от Mahmoud Reda. В последствие е интерпретиран от други танцьори като Fifi Abdo, Nagwa Fouad, Nadia Hamdi по техен собствен начин – понякога флиртуващ, комичен или елегантен, но винаги много силен емоционално.

Стилът Melaya Lef Escandarani по принцип се асоциира с Александрия (Египет). В него често се интерпретират сцени, в които се представя животът на Средиземноморието, свързан с моряците и морето.

 

Понякога е въвеждан от мъже, изпълняващи версията Reda на Bambutaya (танцът на продавачите на риба на пристанищата) и се е превърнал в доста атлетичен, бърз, английски моряшки танц или танц с лъжици, наречен Semsamiya.

 

Стилът Melaya Lef Cairo, представящ естествено Кайро, освен Melaya включва и  интерпретация на градско baladi. Особеното при този танц е, че когато една танцьорка облече melaya, тя има разрешение да играе някой герой в част от танца – често някой beledi. Решението какво ще се изпълни в крайна сметка се взима от танцьорката. Някои танцьорки дъвчат дъвка по време на изпълнението, но това не означава, че трябва да се прави винаги по този начин. Този стил може да се танцува от мъже и жени заедно, но мъжката и женската роля са добре разграничени.

             

 

Музика Melaya Lef

 

Не съществува определен ритъм за този стил танц. Могат да се използват композициите Baladi, както и по-модерните и весели песни, в чиито текстове се пее за морското крайбрежие.

 

 

Костюм

 

Мъжкият костюм се състои от широки и дълги панталони, удобни за работа по лодките, жилетка и шапка за предпазване от слънце, наречена “Yanke”. От време на време се използва нож, който служи в ежедневието за почистване на рибата и за поддържане на мрежите.

 

Женският костюм по принцип е една къса рокля от светъл цвят с харбали. Косите са покрити от една малка кърпа украсена с цветя и помпон. Тялото е увито в Мelaya, украсена в краищата с пайети. Обувките са чехли с малко токче. Понякога се използва и chador да се прикрие лицето (burroh). Мelaya се използва от танцьорката по кокетен начин по време на танца.Известни сентенции

© 2018 ЕВЕЛИНА ПАПАЗОВА - школа за ориенталски танци. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават