BG ITA EN
Автобиография
Школа Sheherazade
ФЕСТИВАЛИ и УЧАСТИЯ
Семинари и News
Ориенталски танц
Стилове
Арабска музика
Арабски инструменти
Арабски ритми
Положителни ефекти
Фото галерия
Видео галерия
Ориента в Изкуството
Преса
Новини
Полезни връзки
Контакти
Книга за гости
Начало


Ориенталски танц или Belly dance ?

» SAMIA GAMAL » Кючек (Köçek)
» NAIMA AKEF » Какво е Tsifteteli ?
» TAHEYYA KARIOKA » Ориенталски танц или Belly dance ?
» OUM KOLTHOUM » Воалът в Ориенталския танц
» FARID EL ATRACHE » Митът за Oриентализма
» MOHAMMED ABDEL WAHHAB » BALADI в Египетския танц и музика
» ABDEL HALIM HAFEZ » BADEIA MASABNY
» RAQS SHAMA'DAN- Танцът със свещник » Рядък видео материал
» Saidi и Tahtib, танцът на тоягата, Raqs Assaya » Как да си изберем Компетентен Учител?
» Melaya Lef » Американски Племенен Стил - American Tribal Style

Ориенталски танц или Belly dance?

  

Тъй като често ми се налага да обяснявам разликата между ”Ориенталски танц” и ”Belly dance”, реших да използвам това пространство, за да изкажа моето мнение по въпроса, с надеждата да спомогна за правилното използване и разпространение на термина.

В арабския свят, където се заражда и откъдето произлиза, този танц е познат под оригиналното си име ”RAQS SHARQI”, което буквално преведено означава "Ориенталски танц" (RAQS – танц и SHARQI – ориенталски, близкоизточен).

Наименованието “BELLY DANCE” (чийто буквален превод гласи ”Танц на корема”), e дадено по-късно от американците и разпространенo  в Запада. Те вероятно са били впечатлени от необичайните за тях движения на таза и корема и така определят името му. Всъщност то е точно на място, особено ако се вземат предвид комерсиалните варианти на танца по западноевропейски образец.

Изключително малък брой танцьори обаче наричат своя танц ”Belly dance”. Това е така, защото това название уронва и разваля представата за автентичния танц, и не отразява етническите влияния. Освен че не респектира буквалния му превод от арабски, ограничава и представата за това древно изкуство. Независимо, че основните движения са свързани с коремната област, в него участва пълноценно цялото тяло. Представете си някой да нарече класическия балет ”Танца на пръстите” или ”Танца на балетната пачка”......

На нас такова название би ни звучало не само странно, но и неуважително.

Затова мисля, че е най-коректно да използваме буквално преведеното от арабски название, а именно ”Ориенталски танц”. Естествено тези, които предпочитат по-традиционните и етнически изрази, ще продължат да използват най-точната терминология, за да опишат стила в който танцуват, било то египетски, турски, ливански и т.н.Известни сентенции

© 2018 ЕВЕЛИНА ПАПАЗОВА - школа за ориенталски танци. Всички права запазени.
дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават